Ko dar nežinojote apie liofilizuotus produktus?

 

Kai kurie produktai nėra naudojami kasdien, todėl apie juos žinoti visko tikrai neįmanoma, o kartais juos pasižiūrėjus parduotuvėje, ne visada susidaro tinkama nuomonė. Tokia situacija gali nutikti su liofilizuota produkcija, o ypač su liofilizuotomis uogomis. Iš pirmo žvilgsnio jos gali pasirodyti ne tokios gražios kaip šviežios, tad vien jau dėl to kai kas gali jų atsisakyti. Tačiau nors uoga yra sudžiovinta, tačiau ji savyje turi lygiai tiek pat daug vitaminų kaip ir šviežia. Tad jeigu dar nedaug žinote apie tokią produkciją, šis straipsnis yra būtent jums, nes galėsite daugiau sužinoti apie tokius produktus.

Ar visi vaisiai ir daržovės gali būti liofilizuoti?

Nors tokios produkcijos pasirinkimas yra gana nemažas, galima rinktis iš daržovių, vaisių ir uogų, tačiau tikrai ne visus juos galima apdoroti tokiu būdu. Kai kurių konsistencija nėra tinkama, kad pasiduotų tokiam liofilizavimo būdui. Kaip pavyzdys gali būti kivis. Toks vaisius nėra tinkamas liofilizacijai, tad jį galima rinktis tik šviežią. Tačiau verta paminėti tai, kad produkcijos pasirinkimas yra pakankamai platus, todėl labai retu atveju galite kažko pasigesti. Labai dažnai naudojami vaisiai ar daržovės yra liofilizuojamos, tad trūkumą pajusti galite tik labai retu atveju.

Kuo liofilizacija yra pranašesnė už kitus apdorojimo būdus?

Anksčiau tokio proceso kaip liofilizacija net ir nebūtume sugalvoję, tad buvo pasirenkami kiti būdai, tokie kaip šaldymas, marinavimas, vakavimas ir panašiai. Tačiau liofilizuoti produktai turi žymiai daugiau naudos:

  • Apdorojant tokiu būdu nei vaisiai, nei daržovės nepraranda savo skonio, maistingųjų medžiagų. Joms išlaikyti nereikia jokių papildomų priemonių.
  • Ilgas galiojimo laikas leidžia produktus naudoti net ir pradarius pakuotę. Jeigu lygintume su vakuotais ar marinuotais produktais, pradarius juos suvartoti reikia pakankamai greitai.
  • Liofilizuoti produktai sumažina savo svorį, todėl jų transportavimas yra kur kas paprastesnis.
  • Kadangi jie puikiai išsaugo savo maistingas savybes, tai tuo pačiu išlaiko ir savo natūralų skonį, kuriais galima gardinti pačius įvairiausius patiekalus.

Ką dar verta žinoti apie liofilizuotus produktus?

Kaip ir minėjome šiek tiek anksčiau, tiek liofilizuotos uogos, tiek liofilizuotos daržovės net ir tokio staigaus šaldymo metu savyje palieka visą skonį ir maistingąsias medžiagas, nepraranda savo spalvos, todėl jais kuo puikiausiai ne tik galima gardinti patiekalus, bet ir juos puošti. Taip pat vaisiai ir uogos gali būti duodami vaikams kaip papildomas vitaminas, nes, verta pripažinti, kad ne visada jie noriai valgo šviežias, tad toks užkandis jiems bus tarsi saldainis, nors bus visiškai sveikas.