Kaip pasirinkti dujinį katilą?

Namuose turintys prieigą prie gamtinių dujų, dažnai susimąsto apie dujinio katilo įsigijimą. Aukštas naudingumo koeficientas, lengva priežiūra, patogumas, saugumas, gera kaina – tai pagrindiniai tokių įrenginių privalumai, dar labiau skatinantys pagalvoti apie tokį pirkinį. Nusprendus tai padaryti, reikės susipažinti su pakankamai plačia tokių katilų pasirinkimo įvairove – tinkamą modelį surasite atsižvelgę į žemiau pateiktus kriterijus.

Atsižvelkite į galingumą

Pradėjus tokio prietaiso paieškas, pirmiausiai turėtumėte pasirinkti tinkamą galią – nuo jos priklausys, ar dujinis katilas bus pajėgus apšildyti visas patalpas. Nors galingumui įtakos turi ir šio įrenginio paskirtis (pavyzdžiui, galbūt jį naudosite ne tik šildymui, bet ir karštam vandeniui), atsižvelgus į kvadratūrą ir patalpų būklę, galima atlikti preliminarius skaičiavimus. Jei gyvenate pakankamai naujame name, kuris yra gerai apšildytas, patalpų kvadratūrą galite padauginti iš 0,08 kW. Tačiau jeigu namas yra senesnis ir jo apšildymo kokybė abejotina, šildomus kvadratus reikėtų dauginti iš 0,1 kW.

Atkreipkite dėmesį į dydį ir montavimo būdą

Nors tokie katilai gali būti tiek pastatomi, tiek pakabinami, prekyboje dažniau galima pamatyti pakabinamus modelius. Jie yra kompaktiškesni ir lengviau pritaikomi įvairiose, net ir gyvenamosiose patalpose. Tuo tarpu pastatomi modeliai dažnai yra galingesni: jie tvirtinami kartu su karšto vandens šildymui pritaikytu tūriniu įrenginiu, todėl bendra masė yra per didelė, kad tokius prietaisus saugiai pavyktų pritvirtinti prie sienos.

Jei Jums pakaks sieninio dujinio katilo suteikiamų galimybių, surasti tokiam įrenginiui tinkamą vietą tikrai nebus sudėtinga. Visgi, jei esate jam numatę nedidelę terpę, papildomai turėtumėte atsižvelgti ir į matmenys – kartais net ir keli centimetrai gali būti pakankamai reikšmingi.

Įvertinkite papildomas funkcijas

Dujiniai katilai tikrai nėra vieni iš tų, kurie stebina išskirtiniu funkcionalumu, tačiau jis šiuo atveju ir nėra reikalingas – svarbiausia, kad įranga tinkamai atliktų pagrindinę savo funkciją ir efektyviai šildytų patalpas. Visgi, galima rasti modelių, kurie gali pasiūlyti modernesnę valdymo sistemą ir įvairias papildomas programas. Pavyzdžiui, ECO režimas pravers tuomet, jei karštas vanduo bus naudojamas rečiau. Bet kokios panašios funkcijos užtikrina dar didesnį komfortą – nesuklysite, jei su jomis susipažinsite ir pagalvosite, kaip kiekvieną tokią galimybę pavyks pritaikyti savo kasdienybėje.

Pasidomėkite šilumokaičio medžiaga

Nors tai nėra esminis pasirinkimo kriterijus, pravartu žinoti, kad dujinių katilų šilumokaičiai yra gaminami iš skirtingų medžiagų. Dažniausiai sutinkamas aliuminio lydinys su siliciu ir nerūdijantis plienas – kaip ir galima tikėtis, abi šios medžiagos atskleidžia skirtingas ypatybes. Pirmojo tipo įrenginiai gali pareikalauti kiek dažnesnės ir sudėtingesnės priežiūros, kadangi tokie šilumokaičiai bus jautresni užteršimams. Tokių problemų išvengti leis nerūdijančio plieno šilumokaičius turintys dujiniai katilai – dėl lygesnio paviršiaus, kondensatas lengviau nuplauna nešvarumus, tad ypatinga priežiūra jiems nėra reikalinga.

Apsispręskite dėl kainos

Nors, kaip ir minėjome prieš tai, dujiniai katilai nėra vieni brangiausių, tarpusavyje jų vertė šiek tiek skiriasi. Kaina priklauso nuo galingumo, funkcionalumo, o kartais – ir nuo gamintojo, todėl galima rasti įvairių pasiūlymų. Jei iš anksto apsibrėšite savo galimybes, tinkamą variantą atrasite kur kas efektyviau. Be to, visuomet galima paieškoti akcijų ar išpardavimų, kurie leistų apsipirkti pigiau. Juos dažnai organizuoja Pigu.lt el. parduotuvė – su jos siūlomais dujiniais katilais galėsite susipažinti paspaudę ant šios nuorodos: https://pigu.lt/lt/namu-remontas/sildymo-ir-vedinimo-iranga/sildymo-katilai/f/all/dujiniai-katilai.

Vadovaudamiesi šiais patarimais, turėtumėte pakankamai lengvai nuspręsti, kuris dujinis katilas geriausiai tinka Jūsų namams. Variantų prekyboje dabar netrūksta – pradėję savo paieškas, tuo netruksite įsitikinti patys.